ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (ΣΑΜΟΣ)
Σε μια παρυφή του βουνού Κέρκης στη Σάμο, ένας παράξενος βράχος, έχει κορώνα του το μικρό εκκλησάκι του Απόστολου Πέτρου. Η περιοχή υπήρξε κατοικητήριο ασκητών, από το 800 μ.Χ. σύμφωνα με τη προφορική παράδοση ,τις γραπτές πηγές , και την ανακάλυψη τάφων στα ασκηταριά και την ευρύτερη Λαύρα, που ίδρυσε στη περιοχή ο όσιος Παύλος ο Λατρινός. Ο άγιος, εγκαταστάθηκε, και ασκήτεψε αρχικά, στο σπήλαιο του φιλόσοφου Πυθαγόρα, προερχόμενος από τις σκήτες του Μικρασιάτικου όρους Λάτμος, ή Λάτρος.
Το εκκλησάκι του Απόστολου Πέτρου, εικάζεται ότι πρωτοθεμελιώθηκε αυτή την εποχή, και ο βράχος του, παραπέμπει στη ευαγγελική ρήση του Κυρίου, που παρομοιάζει τη στέρεη πίστη του Πέτρου , με πέτρα από γρανίτη όπου πάνω της θα θεμελίωνε την εκκλησία.

Το εκκλησάκι εντυπωσιάζει , κι’ ο βράχος του, θυμίζει αυτή την αράγιστη πίστη των ανθρώπων της ορθόδοξης πίστης, που δεν κλονίζεται από κανέναν ενάντιο άνεμο, από καμία λαίλαπα, που δεν φοβάται κεραυνούς και καταιγίδες, αλλά στέκεται ριζωμένη στο ύψος της, μεταξύ ουρανού και γής, και κάτω από τη σκέπη του Κυρίου.

Τη παραμονή του Αγίου Δημητρίου που γιορτάσαμε πρόσφατα, γιόρταζε η Αγία Ταβιθά, που την ανάστησε ύστερα από αιφνίδιο θάνατο ο Απόστολος Πέτρος. Η διήγηση αυτού του θαύματος είναι συναρπαστική στις πράξεις των Αγίων Αποστόλων.( Θ’ 36-40) Η Ταβιθά, η ενάρετη και ελεήμων υφάντρια των ωραίων υφασμάτων, έγινε μαθήτρια του Απόστολου Πέτρου, και αγίασε από την ενάρετη χριστιανική ζωή της. Στη μνήμη της, ανακαλώ μέσα μου τη θεία Χάρι που της δόθηκε , κι’ ανηφορίζω το μονοπάτι που οδηγεί στο βράχο , και το εκκλησάκι του Αποστόλου Πέτρου. Αφήνω λίγα φθινοπωρινά κυκλάμινα στην εικόνα Του, με τη δέηση, να γιγαντώνει μέσα μας τη πίστη σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και ν΄ανασταίνει τη κοιμισμένη μας διάθεση για τον ανήφορο της αρετής.
Ελισάβετ

Δεν υπάρχουν σχόλια: