ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ

Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΟΛΥΒΟ ΣΗΜΕΡΑ

Είναι τρία τα Ψυχοσάββατα του Τριωδίου (το πρώτο πριν την Κυριακή των Απόκρεω, το δεύτερο πριν την Κυριακή της Τυρινής και το τρίτο πριν την Κυριακή Α΄ των Νηστειών) και καθ' όλα οι Χριστιανοί παρασκευάζουν Κόλλυβα. Ψυχοσάββατο επίσης έχουμε το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής το οποίο ονομαζεται και οχι απλώς κόλυβο αλλά Χρυσό κόλυβο.
Τα Κόλλυβα έχουν την έννοια, ότι, όπως τα σπέρματα του σιταριού θάβονται στη γη, σαπίζουν και μετά από πολύ καιρό καρπίζουν όμορφα, αγέρωχα και ζωντανά στάχυα, έτσι και ο άνθρωπος: Κατά την Ορθόδοξη Πίστη θάβεται νεκρός στο χώμα, σαπίζει, για να εγερθεί αφθαρτοποιημένος στη Δευτέρα Παρουσία, τότε που, σύμφωνα με το Σύμβολο της Πίστης μας, "προσδοκούμε ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος".
Επιμνημόσυνα πάντως Κόλλυβα ετοιμάζουμε οποτεδήποτε μέσα στον χρόνο θελήσουμε να μνημονεύσουμε τους νεκρούς μας, παραπέμποντας έτσι στη Θεολογία της προσδοκίας της Ανάστασης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Η μνημόνευση βέβαια αυτού καθεαυτού του προσφιλούς μας νεκρού δε γίνεται μέσω των κολλύβων, αλλά μέσω του Πρόσφορου, απ' το οποίο ο ιερέας εξάγει ένα μικρό ψίχουλο για την κάθε ψυχή του αγαπημένου προσώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: