ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ

Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ

Σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου του 2010,
ανάμεσα σε πολλούς Άγιους, εορτάζει η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία,
την Σύναξις της Παναγιάς της Οδηγήτριας.
Απολυτίκιον
Παναγίας Οδηγήτριας
Ήχος α
Έκόνα Σου Άγιαν την Οδηγήτριαν Άχραντε, νύν πανευλαβώς προσκυνούντες, γεραίρομεν Παρθένε' επέστη γάρ ξένωνς προς ημάς βραβεύουσα θαυμάτων προχολην, και εκ παντοιων ελευθερούσα των δεινών, διο σοι πόθω βοώμεν :
Δόξα τη ευσπλαχνία Σου σεμνή,
Δόξα τή άντιλήψει Σου,
Δόξα τή προμηθεία Σου
μόνη Πανύμνητε.

Κοντάκιον. Τη υπερμάχω.
'Ηχος πλ. δ'
Τά τής Παρθένου ευφημήσωμεν Θαυμάσια, ά παραδόξως έν τοίς νύν καιροίς ηργάσατο' και τήν άχραντον είκονα τήν Οδηγήτριαν, έκ τής Μονής Βατοπαιδίου ώδε ήκουσαν πρός προστασίαν τε και σκέπην, προσκυνήσωμεν ταύτην κράζοντες'
Χαίρε Μήτερ Υπέραγνε.

Πολλά μοναστήρια που ακολουθούν το πάτριο ημερολόγιο πανηγύρισαν σήμερα......Ωστόσο αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα κάτι το οποίο έπρεπε να έχω κάνει εδώ και καιρό και αυτό θα κάνω.
Δημιουργώντας αυτό το blog κατόπιν ευλογίας σκεφτόμουν τη όνομα να δώσω σε αυτό έπρεπε να ήταν κάτι που μου έκανε εντύπωση κάτι με νόημα και απήχηση! Από μικρός στο αναλόγιο και στις πανηγύρεις της Εκκλησίας, χορτασμένος από υμνωδίες και μερικές φορές από υπέρμετρο ζήλο που αγγίζει τα όρια της υπερβολής προκειμένου να τιμήσουμε τον εκάστοτε Άγιο,  πηγαίνοντας αρκετά χρόνια στις κατασκηνώσεις <Φίλοι Χριστού> στο  Ησυχαστήριο της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Οινόη Βιλίων Αττικής είχα ρίξει μία  ματιά στον παλαιό ναό της Αγίας Ειρήνης. Ο ναός αυτός αφού φτιάχτηκε ο  καθολικός ναός πήρε το όνομα της Παναγίας της Οδηγήτριας. Είναι ένας μικρός ναός το οποίο βρίσκεται δίπλα στην τραπεζαρία του προσωπικού των κατασκηνώσεων. Όταν το είδα ήταν κάτι αδιάφορο κάτι που το προσπέρασα χωρίς να δώσω τόσο μεγάλη σημασία και είπα: -Ε ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΝΑ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΙΝΑΙ!!! Μεγαλώνοντας και σιγά σιγά μένοντας σαν παρατηρητής και απλός εργάτης των κατασκηνώσεων ήθελα να ακούω την καθημερινή ακολουθία πριν την δουλεία έτσι όπως και το υπόλοιπο προσωπικό της κατασκήνωσης σηκωνόμουν στις 6 π.μ.. Η ακολουθία γίνονταν και γίνεται μέχρι σήμερα στις 6 π.μ.στο μικρό απαρατήρητο από όλους εκκλησάκι. Ακούγοντας την πρώτη ακολουθία εκεί προσηλώθηκα τόσο πολύ ώστε ήθελα να δακρύσω.....Αυτό νιώθω μέχρι σήμερα. Θα μου πείτε είναι η χάρη της Παναγίας που δίνει τόσο κατάνυξη σε αυτό το εκκλησάκι-Μπορεί! Αλλά εγώ πιστεύω και κάτι άλλο ότι αυτό το εκκλησάκι κρύβει την Ορθοδοξία!! Οι προγονοί μας ούτε με ωραίες ψαλμωδίες αλλά ούτε με υπερβολές στο αναλόγιο και με μεγάλους λόγους κράτησαν ορθοδοξία αλλά μέσα από διωγμούς ,ξύλο, στερήσεις και πολύ άσχημες συνθήκες! Μέσα όχι σε ναούς αλλά σε σπίτια και μικρούς χώρους απαρατήρητους έκαναν ακολουθίες, λειτουργίες και μυστήρια!!!Και σήμερα που έχουμε μεγάλους ναούς καλούς ψάλτες ξεχάσαμε και ποδοπατάμε την Ορθοδοξία! Τέλος  θα ήθελα να πω ότι σε αυτό το εκκλησάκι που πολύ μέχρι σήμερα αγνοούν ένιωσα το νόημα της ορθοδοξίας στο μεγαλείο του, ένιωσα ορθόδοξος αλλά τόσο συντετριμμένος και αμαρτωλός ………..Ελπίζω να έχετε νιώσει κάτι αντίστοιχο με τα παραπάνω …..Προς τιμή λοιπόν Της Παναγίας μας που την ικετεύουμε να οδήγηση τα βήματα μας ονομάσαμε αυτό το blog έτσι και ελπίζουμε στην βοήθεια και την σκέπη Της Αμήν Γένοιτο.
Χρόνια πολλά αδελφοί μου!

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: